Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

VERSIUNEA RSS EDITIA CURENTA:
SLOBOZIA AR PUTEA AVEA TRANSPORT ĪN COMUN CU TROLEIBUZE ACHIZIŢIONATE PRIN FINANŢARE EUROPEANĂ
De, Sorin Dutu | 2015-02-06 ( Afisari: 2917)În momentul de faţă, în municipiul reşedinţă de judeţ sunt în plină desfăşurare trei proiecte pe fonduri europene. Întrucât administraţia locală a prins gustul banilor europeni şi a înţeles că singura cale de a ne dezvolta rapid este aceea de a accesa fondurile europene, pentru sesiunea 2015-2020, municipalitatea şi-a propus să acceseze cât mai multe programe.
Unul dintre aceste programe, care promite o finanţare de aproximativ 20 de milioane de euro pentru fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, face referire la planul de mobilitate. Cu alte cuvinte, în această sesiune municipiile reşedinţă de judeţ care vor să îşi dezvolte sau să modernizeze sistemul de transport public vor primi bani europeni, fără a fi nevoie de un concurs de proiecte. Drept urmare, administraţia municipiului reşedinţă de judeţ le propune slobozenilor un proiect ambiţios, care, dacă va fi pus în practică, va schimba faţa oraşului şi ne va aduce în rândul marilor oraşe ale României.
Pentru că singura condiţie a acestor proiecte o reprezintă investiţia în mijloace de transport în comun ecologice, municipalitatea se gândeşte destul de serios să acceseze aceşti 20 de milioane de euro pentru înfiinţarea unui sistem de transport în comun cu ajutorul troleibuzelor. Evident, avantajele unui astfel de sistem de transport în comun sunt numeroase.
Mai multe detalii despre acest subiect am aflat de la primarul Alexandru Stoica, a cărui declaraţie o vom reda în cele ce urmează.
„Din informaţiile pe care le am la acest moment, am înţeles că în această nouă sesiune de finanţare europeană pentru anii 2015-2020, se va pune accent foarte mare pe planul de mobilitate. Pentru fiecare reşedinţă de judeţ din România, este prevăzută o sumă fixă de fonduri europene, care nu va fi accesată prin concurs de proiecte. Ci, este destinată pentru fiecare reşedinţă de judeţ în parte. Din câte am reuşit să aflu, suma ar fi de aproximativ 20 de milioane de euro pentru fiecare municipiu. Aceşti bani au o singură destinaţie: modernizarea transportului public în comun. Condiţia ar fi să eliminăm mijloacele de transport care emit noxe. Astfel, în urma unor discuţii referitoare la cum am putea accesa aceste fonduri, am ajuns la o soluţie: dacă am face noi, un traseu de troleibuz de la gară până în cartierul Slobozia Nouă şi retur? Asta este şi ideea, că nu avem voie să cumpărăm autobuze. Trebuie ca aceste mijloace de transport să aibă emisii zero! Traseul ar putea începe de la gară, pe Matei Basarab până la Slobozia Nouă, se întoarce pe strada Viitor, prin cartierul de tineri, apoi iese pe bulevardul Nordului, ieşim pe Cloşca şi apoi ajunge de unde a plecat. Dacă facem proiectul, primim banii! De ce să nu facem? Ar fi păcat să pierdem această oportunitate. Ar fi grozav să reuşim să facem treaba aceasta. În felul acesta, şi transportul în comun ar fi mult mai ieftin. Până la urmă avem obligaţia să ne modernizăm, să ajungem şi noi în rândul municipiilor europene din statele mai dezvoltate. Problema este că trebuie să facem un plan de mobilitate şi trebuie să găsim o firmă de consultanţă care ştie să facă acest lucru. În momentul de faţă sunt doar şase oraşe în România care au acest plan de mobilitate făcut. Problema este că nu prea avem astfel de firme şi, din câte am aflat, cele şase oraşe care au deja planurile de mobilitate, le-au făcut cu nişte consultanţi din afara ţării, pe banii Băncii Mondiale. Trebuie să facem planul şi apoi proiectul. Dacă totul este bine făcut, vom primi şi banii. Aceşti bani ne-ar ajuta enorm de mult, mai ales că în această sumă intră şi modernizarea căii de rulare. Pe lângă asta, se vor crea şi nişte locuri de muncă noi, dar va fi schimbat şi aspectul oraşului. Rămâne de văzut dacă vom putea face până la Slobozia Nouă. Ne gândim să nu întâmpinăm probleme pentru că vom intra pe drum naţional. Dar vom vedea după ce va fi lansat ghidul solicitantului”, ne-a declarat primarul municipiul Slobozia, Alexandru Stoica.
Cătălin Frangulea

Comenteaza
ATENTIE: Jurnalul de Ialomita nu isi asuma diversele puncte de vedere ale celor care posteaza mesaje si nici nu intervine in continutul acestora. Totusi, redactia isi rezerva dreptul de a sterge de pe site comentariile care contin jigniri, injurii sau calomnii la adresa ziarului, angajatilor sau a altor persoane fizice si juridice.
Nume:

E-mail:

Subiect:
Comentariu:

DESPRE NOI REDACTIA PUBLICITATE ABONAMENTE CAUTARE AVANSATA CARIERE CONTACT
Nu exista intrebari deocamdata.
  CURS:     1 $ = 4.1881 RON | 1 &euro = 4.7564 RON
   
, Romania
Vant:
Presiune:
Actual
Resimtit